Türk Oftalmoloji Derneği: Yapay Zeka Göz Hastalıklarında Devrim Yaratıyor
Türk Oftalmoloji Derneği Translasyonel Tıp ve Yapay Zeka Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Özdemir, yapay zeka teknolojilerinin göz hastalıklarının erken teşhis, tanı ve tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Diyabetik Retinopatide Yapay Zeka Devrimi
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Özdemir, Antalya’da düzenlenen 58. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nde açıklamalarda bulundu. Diyabetik retinopati gibi körlüğe yol açan hastalıkların erken teşhisinde yapay zekanın yüzde 99 doğruluk oranıyla devrim yarattığını vurgulayan Özdemir, “Sadece bir fotoğrafla teşhis koymak mümkün. Erken teşhis sayesinde körlük aşamasına gelmeden hastalığın durdurulması sağlanabilir,” dedi.
Robotik Cerrahi ve Gelecek Vizyonu
Yapay zeka teknolojilerinin tedavide yol gösterici olduğunu belirten Özdemir, robotik cerrahilerin de hızla ilerlediğini ifade etti. “Belki 10 yıl içinde farklı ülkelerdeki hastaların yapay zeka destekli robotik teknolojiyle tedavi edilmesi mümkün olacak,” diyen Özdemir, teknolojinin yakından takip edildiğini ve bu alanda önemli adımlar atıldığını söyledi.
Türk Hekimlerden Global Eğitim
Türkiye’de göz hekimliğinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha üst düzeyde olduğunu belirten Özdemir, “Ülkemizdeki veri zenginliği, yapay zekanın gelişimi için büyük bir avantaj. Üniversite ve hastanelerden gelen verilerle sistemleri geliştirmeye çalışıyoruz,” dedi.
Yasal Düzenlemeler Pratik Kullanımı Geciktiriyor
Yapay zekanın henüz pratik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılmadığını belirten Özdemir, bu konuda bazı yasal regülasyonların bulunduğunu da sözlerine ekledi. Yapay zeka destekli göz tomografisinin en iyi göz doktoru kadar doğru teşhis koyabildiğini, ancak sistemin kalitesinin doğru veriyle sağlanabileceğini ifade etti.