Aile sağlık merkezi çalışanlarının yüzde 97’si yeni yönetmeliği ‘tehdit’ olarak görüyor

Aile Hekimleri, Aile Hekimliği Yönetmeliği’ni Protesto Ediyor

Aile hekimleri, 1 Kasım’da yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e karşı çıkıyor. Hekimler, “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırdıkları bu yönetmelik nedeniyle 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakmışlardı. Şimdi ise bu protestolarını bugünden 6 Aralık tarihine kadar sürdürecekler.

Genel Sağlık-İş Sendikası’ndan Yapılan Araştırma

Genel Sağlık-İş Sendikası, aile hekimlerinin karşı karşıya kaldığı belirsiz sözleşme koşulları, düşük hak edişler ve performansa dayalı ödemeleri içeren yeni yönetmelikle ilgili bir araştırma yaptı.

İş Güvencesi Endişesi

Yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 55,6’sını aile hekimleri, yüzde 20’sini ebeler, yüzde 19,3’ünü hemşireler ve yüzde 5.2’sini diğer aile sağlığı merkezi çalışanları oluşturdu.

Araştırma sonuçlarına göre, aile sağlık merkezi çalışanlarının büyük çoğunluğu yeni yönetmeliğin iş güvencesi açısından endişe verici olduğunu düşünüyor ve gelir kaybı yaşanabileceğine inanıyor.

Gelir Kaybı Endişesi ve Hizmet Kalitesi

Katılımcıların neredeyse tamamı, tavan nüfus sayısını düşüren maddenin iş yükünü azaltmayacağını ve gelir kaybına neden olacağını düşünüyor. Ayrıca, katılımcılar yönetmelikte yer alan bazı düzenlemelerin uygulanabilir olmadığını ve hizmet kalitesini etkileyeceğini ifade ediyor.

Öncelikli Mücadele Yöntemi: İş Bırakma

Araştırmaya göre, aile sağlık çalışanlarının çoğunluğu, öncelikli mücadele yönteminin iş bırakma olduğunu düşünüyor. Diğer mücadele seçenekleri arasında CİMER’de toplu kayıt oluşturma, MHRS dışında hasta bakmama ve iş yavaşlatma da bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir